Špenátové tortilly s plnkou sú vegánske, obsahujú množstvo zdravých surovín a dajú sa použiť ako ľahší obed či večera. Nech sa páči, tu je zdravá inšpirácia pre celú rodinu.
Špenátové tortilly s avokádom a cícerom
1 a ¾ šálky napríklad špaldovej múky
2 PL olivového oleja
½ ČL himalájskej soli
1 a ¾ šálky čerstvých špenátových listov (asi 60 g)
1/3 šálky vody
Premiešame múku, soľ a olivový olej. Umyjeme špenátové listy a rozmixujemem ich na pyré spolu s vodou a tekutinu pridáme k múčnej zmesi. Dobre miešame aspoň 5 minút, až kým je cesto hladké a pružné. Ak by bolo suché a drobivé, môžeme pridať ešte trochu vody a ak by bolo lepivé, pridáme zase trochu múky.
Vypracujeme z neho guľu ktorú dáme do misky, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 20 minút odpočívať v chladničke. Potom ho rozdelíme na 6 častí a tenko rozvaľkáme do kruhu. Opekáme na suchej a rozohriatej panvici asi 30 sekúnd z oboch strán, hotové ukladáme na tanier a zakrývame kuchynskou utierkou, aby zostali mäkké.
AVOKÁDOVO – CÍCEROVÁ PLNKA
400 g uvareného cíceru
3 PL limetkovej šťavy
2 ČL najemno nasekanej chilly papričky
1 avokádo nakrájané na kocky
½ červenej cibule nasekanej na jemno
1 zväzok koriandrovej vnate
1 ČL mletého koriandra
1 ČL mletej rasce
1 ČL sušeného cesnakového prášku
štipka soli
Na dokončenie budeme potrebovať aj:
mrkvu nakrájanú na tenké pásiky (julien), natenko nakrájaná červená kapusta a čerstvé špenátové listy
Najprv spolu zmiešame ingrediencie na plnku, z tejto zmesi si odložíme asi 1/3 bokom a ostatnú časť pomixujeme ponorným mixérom a do jemnej hmoty primiešame zvyšnú 1/3 nepomixovanú. Túto pastu natrieme na stred tortilly, na to uložíme pásiky mrkvy, červenú kapustu a špenát. Tortilly zrolujeme, prípadne prepolíme a podávame. Dobrú chuť :-)
autor: idunnashop.sk, recept: onegreenplanet.org, foto: onegreenplanet.org