S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Prírodný fialkový sirup aj na kašeľ

30.03.2017

Prírodný fialkový sirup aj na kašeľ

Fialkový sirup je skvelou odpoveďou prírody na to ako liečiť kašeľ a iné choroby dýchacích ciest domácim spôsobom. V prírode to už tak býva, že ponúka viaceré riešenia a teraz na jar sa nám jedno z nich doslova núka najmä na polotienistých a vlhkých miestach.

Malé kvietky fialky voňavej (Viola odorata) sú osvedčenou súčasťou bylinných zmesí proti kašľu, pri zachrípnutí alebo pri nahromadení hlienu v prieduškách. Okrem toho pôsobia močopudne pri reumatických problémoch a dajú sa využiť aj pri obkladoch na zapálenú a hnisavú pokožku. Neodporúča sa však jej dlhodobé užívanie, pri predávkovaní sa totiž môžu objaviť príznaky ako nevoľnosť a nutkanie na vracanie, pri predpísanom dávkovaní je neškodná. Zbiera sa nielen jej kvet, ale aj listy a stonky, možno ju sušiť a popíjať z nej čajík, ale aj konzumovať ju čerstvú v šalátoch alebo v smoothies. Pri výrobe sirupu treba poznať niekoľko faktov.

Fialkový sirup sa vyrába z fialky voňavej, nie z nevoňavých alebo okrasných záhradných druhov. Voňavá fialka obsahuje saponíny a flavonoidy, triesloviny, sliz, ale tiež aj karotenoidy, alkaloid violín a napríklad aj stopy silice s metylesterom kyseliny salicylovej. Tie uľahčujú vykašliavanie a vylučovanie hlienu a majú tiež protizápalové účinky. Je bohatá na obsah vitamínu C a rutín, ktorý je prospešný pre cievy. Dnes je síce pre nás fialka skôr okrasným kvietkom a jedným zo symbolov jari, ale jej liečivé účinky opisoval už grécky lekár Hippokrates.

Fialkový sirup chutí najmä deťom, a to najmä preto, že je sladký a voňavý.

Ako pripraviť prírodný fialkový sirup?

Približne 2 až 3 hrste čerstvých fialkových kvetov zalejeme 750 ml až 1 litrom horúcej vody a necháme odstáť do druhého dňa. Potom precedíme a šťavu si odložíme do hrnca, pridáme k nej približne 1 kg trstinového cukru a zvaríme na hustý sirup. Nakoniec vmiešame do sirupu šťavu z 1 pomaranča a dobre premiešame. Sirup naplníme do menších fľašiek a uzavrieme.

Fľašky by mali byť čisté, sterilizované a dobre uzavreté ich skladujeme v chladničke. Najlepšie je sirup spotrebovať do 4 – 5 týždňov. Prípadne sa dá pomarančová šťava nahradiť aj citrónovou, tá však trošku zosvetlí výslednú farbu sirupu. Bežne sa sirup dávkuje pre deti 1 až 2 ČL denne a pre dospelých 1 PL až do 5-krát denne.

UPOZORNENIE: Užívanie tohto sirupu je vašou osobnou voľbou, liečba fialkovým sirupom je na vašom slobodnom uvážení a nenahrádza kvalifikovanú liečbu lekárom.

autor: idunnashop.sk, foto: pixabay.com

Rubriky blogu

BIO blog idunnashop.sk

...tvoríme v súlade s prírodou. Čerpáme z nej námety a tiež aj prírodné poklady v podobe surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky a iných receptov. Nájdete tu inšpirujúce témy a tipy pre zdravie a krásu, rady do eko domácnosti, recenzie bio kozmetiky, informácie o bylinkách a ich využití, či zdravé recepty do jedálnička. Bio magazín pre zdravší a zelený život.

Pripravované články

 

ARNIKA HORSKÁ skrášľuje alpské lúky i pokožku

 

Copyright

idunnashop.sk©2019 Všetky práva vyhradené. Články a fotografie v našom BIO magazíne sú autorské alebo pochádzajú z uvádzaného zdroja. 

Pravidlá a upozornenia

Články v našom BIO magazíne sú založené na subjektívnom názore a skúsenostiach, Vaša osobná skúsenosť môže byť iná. Články a odporúčania v nich majú len informatívny charakter, nereprezentujú overené medicínske postupy a odporúčania. Ich aplikovanie zvážte na Vašu osobnú zodpovednosť, prípadne prekonzultujte svoj zdravotný stav s ošetrujúcim lekárom. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z overených zdrojov dostupných v odbornej literatúre a na internete.

OWE2YmY2N