Želatínový dezert – zdravé valentínske potešenie
1 šálka nesladeného džúsu, najlepšie čerstvo vytlačená ovocná šťava (pomarančová alebo jablková...)
¾ šálky vychladeného kefíru alebo bieleho jogurtu
¾ šálky drobného červeného ovocia (jahody, maliny, brusnice) čerstvého alebo mrazeného
1 – 2 PL medu
2 – 3 PL jemnej mletej bezfarebnej želatíny
1 PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
1. Kefír (jogurt), ovocie, med a citrónovú (limetkovú) šťavu vymixujeme na jemnú hmotu.
2. Odoberieme 1 šálku z tejto hmoty a dáme ju do malého hrnca. Zostatok je možné vypiť ako smoothie :-)
3. Potom nasypeme želatínu do hrnca s vymixovanou ovocnou hmotou, premiešame a necháme 1 minútu odpočívať.
4. Medzitým privedieme k varu šálku ovocnej šťavy a potom pomaly prilejeme do krémovej ovocnej hmoty a stále miešame.
5. Výslednú ružovú zmes vylejeme do menšej formy alebo do formičiek v tvare srdiečok.
6. Necháme tuhnúť aspoň 2 hodiny v chladničke, potom môžeme povykrajovať alebo vybrať z formičiek a servírovať.
Výhod tohto zdravého dezertu je hneď niekoľko, napr.:
- neobsahuje rafinovaný cukor, len prirodzené sladidlá v ovocí a mede
- neobsahuje umelé farbivá, len prírodné farbivá v bobuľovom ovocí
- kefír je plný probiotických kultúr, ktoré prospievajú tráveniu
- želatína je známa ako zdroj kolagénu pre kosti, kĺby, vlasy, nechty...
Autorkou tohto receptu je skvelá bio nadšenkyňa Betsy Jabs, ktorá miluje žiť svoj život v súlade s prírodou a jej vášeň ju posúva k objavovaniu tradičných hodnôt, ktoré pretvára a modernizuje.
autor: idunnashop.sk, recept: Betsy Jabs, foto: pixabay.com