Pre mnohých je toto obdobie najobľúbenejšie práve preto, že sa mení príroda a v spojitosti s ňou sa mení aj ľudská myseľ. Predovšetkým organizmus prechádza výraznou premenou, kedy je žiadúce po studenom zimnom období konzumovať ľahšiu stravu a neraz začať aj s detoxikáciou. Jednou z vynikajúcich očistných zelenín je aj mrkva – hlavná surovina nášho receptu, ktorá prečistí tráviaci trakt, spomalí starnutie pokožky, pôsobí protizápalovo a chráni srdce a cievy. V neposlednom rade je známa svojimi pozitívnymi účinkami na sietnicu oka a schopnosťou neutralizovať voľné radikály, vďaka ktorým odvádza z tela toxíny.
Tento mrkvový „dezert“ je ľahká jarná pochúťka bez cukru, ktorá nezaťaží organizmus, naopak mu dodá vitamíny a minerály potrebné pre zdravie. Mrkvu si však môžete dopriať aj v podobe vitamínového pleťového krému "BIO Karotka" s vitamínom F, ktorý obnovuje elasticiu, regeneruje a zároveň jemne tónuje.
Jarné mrkvové nepečené koláčiky:
½ šálky sušených ďatlí bez kôstok
½ šálky sušených hrozienok
1 šálka teplej vody
1 šálka opečených kešu orieškov
¼ šálky nastrúhanej mrkvy
½ šálky nesladeného strúhaného kokosu
½ PL mletej škorice
¼ PL mletého muškátového orieška
štipka soli
2 PL nasekanej bielej čokolády
2 lyžičky kokosového oleja
Ďatle a hrozienka necháme namočené 5 - 10 minút v teplej vode, aby zmäkli. Precedíme ich a osušíme papierovými utierkami. Do mixéra nasypeme kešu orechy a nastrúhanú mrkvu a podrvíme na jemno. Pridáme ďatle, hrozienka, kokos, koreniny, soľ a bielu čokoládu. Všetko spolu vymixujeme na tvarovateľnú hmotu. Potom z nej vyrobíme guľôčky a dáme ich do chladničky stuhnúť. Nakoniec ich môžeme ozdobiť bielou čokoládou, ktorú roztopíme spolu s kokosovým olejom.
autor: idunnashop.sk, recept: slimpickinskitchen.com, foto: pixabay.com