S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Rizoto z hnedej ryže s tofu a kešu orieškami

14.09.2016

Rizoto z hnedej ryže s tofu a kešu orieškami

Hnedá alebo biela ryža, ktorá je zdravšia? Tiež sa zaoberáte touto otázkou a nemáte v tom úplne jasno? Jedno je úplne jasné, obe sú tou istou potravinou, rozdiel je v tom, že biela ryža je zbavená otruby (šupky).

Rozdiel v nutričnej hodnote hnedej a bielej ryže je v podstate minimálny, hnedá ryža má viac minerálov, lenže jej obal ich vstrebávanie dokonca neguje. Takže zdravé sú obidve, no podľa ajurvédskych odborníkov rozdiel v ich konzumácii záleží od ročného obdobia. V chladnejších mesiacoch odporúčajú konzumovať hnedú ryžu, v teplejších zase bielu pre jej ľahšiu stráviteľnosť. Podľa indickej medicíny teda záleží skôr na ročnom období a trávení konkrétneho človeka.

U nás doma je hnedá ryža o trochu obľúbenejšia, najmä pre jej rozdielnu chuť. Možno ju použiť na viacero spôsobov a jedným z nich je aj toto osviežujúco – hrejivé rizoto.

Na rizoto z hnedej ryže budeme potrebovať:

250 g jemného tofu
3 PL sójovej omáčky
2 a 1/2 PL rastlinného oleja
1/2 cibule nakrájenej najemno
3 PL nakrájanej citrónovej trávy (iba biela časť)
1 ČL nakrájaného ďumbiera (zázvoru)
1 prelisovaný strúčik cesnaku
1/4 ČL mletého červeného korenia
2 PL šťavy z limetky
3 hrnčeky uvarenej hnedej ryže
1/4 hrnčeka nasucho opečených a nahrubo nakrájaných kešu orieškov
1/4 hrnčeka nasekanej koriandrovej vnate
rizoto z hnedej ryze receptRúru predhrejeme na 180 st.C. Vodou opláchneme tofu, nakrájame na 1,5 cm plátky a osušíme ich papierovými utierkami. Pokojne môžeme tofu niečím zaťažiť, aby utierky vsali prebytočnú tekutinu. Takto necháme aspoň 15 minút. Potom tofu pokrájame na kocky a namarinujeme ich 2 PL sójovej omáčky. Plech na pečenie zľahka potrieme olejom a rovnomerne naň rozložíme kocky tofu. Dáme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom obrátime a dopekáme ďalších 10 – 15 minút, pokým nie sú kocky chrumkavé. Na panvici rozohrejeme olej, na miernom ohni opekáme cibuľu, citrónovú trávu, ďumbier, cesnak a červené korenie. Stále miešame, až kým cibuľa nezosklovatie. Pridáme 1 PL sójovej omáčky, limetkovú šťavu a premiešame. Nakoniec pridáme kocky tofu, hnedú ryžu, stiahneme z ohňa a vmiešame kešu a koriander. Dobrú chuť!

NÁŠ TIP: Ak chcete, aby bolo rizoto chrumkavejšie, kešu oriešky pridajte až tesne pred servírovaním.

autor: idunnashop.sk, recept: thekitchn.com, foto: pixabay.com, thekitchn.com

Rubriky blogu

BIO blog idunnashop.sk

...tvoríme v súlade s prírodou. Čerpáme z nej námety a tiež aj prírodné poklady v podobe surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky a iných receptov. Nájdete tu inšpirujúce témy a tipy pre zdravie a krásu, rady do eko domácnosti, recenzie bio kozmetiky, informácie o bylinkách a ich využití, či zdravé recepty do jedálnička. Bio magazín pre zdravší a zelený život.

Pripravované články

 

ARNIKA HORSKÁ skrášľuje alpské lúky i pokožku

 

Copyright

idunnashop.sk©2023 Všetky práva vyhradené. Články a fotografie v našom BIO magazíne sú autorské alebo pochádzajú z uvádzaného zdroja. 

Pravidlá a upozornenia

Články v našom BIO magazíne sú založené na subjektívnom názore a skúsenostiach, Vaša osobná skúsenosť môže byť iná. Články a odporúčania v nich majú len informatívny charakter, nereprezentujú overené medicínske postupy a odporúčania. Ich aplikovanie zvážte na Vašu osobnú zodpovednosť, prípadne prekonzultujte svoj zdravotný stav s ošetrujúcim lekárom. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z overených zdrojov dostupných v odbornej literatúre a na internete.

NTVmMzAxN