Rozdiel v nutričnej hodnote hnedej a bielej ryže je v podstate minimálny, hnedá ryža má viac minerálov, lenže jej obal ich vstrebávanie dokonca neguje. Takže zdravé sú obidve, no podľa ajurvédskych odborníkov rozdiel v ich konzumácii záleží od ročného obdobia. V chladnejších mesiacoch odporúčajú konzumovať hnedú ryžu, v teplejších zase bielu pre jej ľahšiu stráviteľnosť. Podľa indickej medicíny teda záleží skôr na ročnom období a trávení konkrétneho človeka.
U nás doma je hnedá ryža o trochu obľúbenejšia, najmä pre jej rozdielnu chuť. Možno ju použiť na viacero spôsobov a jedným z nich je aj toto osviežujúco – hrejivé rizoto.
Na rizoto z hnedej ryže budeme potrebovať:
250 g jemného tofu
3 PL sójovej omáčky
2 a 1/2 PL rastlinného oleja
1/2 cibule nakrájenej najemno
3 PL nakrájanej citrónovej trávy (iba biela časť)
1 ČL nakrájaného ďumbiera (zázvoru)
1 prelisovaný strúčik cesnaku
1/4 ČL mletého červeného korenia
2 PL šťavy z limetky
3 hrnčeky uvarenej hnedej ryže
1/4 hrnčeka nasucho opečených a nahrubo nakrájaných kešu orieškov
1/4 hrnčeka nasekanej koriandrovej vnateRúru predhrejeme na 180 st.C. Vodou opláchneme tofu, nakrájame na 1,5 cm plátky a osušíme ich papierovými utierkami. Pokojne môžeme tofu niečím zaťažiť, aby utierky vsali prebytočnú tekutinu. Takto necháme aspoň 15 minút. Potom tofu pokrájame na kocky a namarinujeme ich 2 PL sójovej omáčky. Plech na pečenie zľahka potrieme olejom a rovnomerne naň rozložíme kocky tofu. Dáme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom obrátime a dopekáme ďalších 10 – 15 minút, pokým nie sú kocky chrumkavé. Na panvici rozohrejeme olej, na miernom ohni opekáme cibuľu, citrónovú trávu, ďumbier, cesnak a červené korenie. Stále miešame, až kým cibuľa nezosklovatie. Pridáme 1 PL sójovej omáčky, limetkovú šťavu a premiešame. Nakoniec pridáme kocky tofu, hnedú ryžu, stiahneme z ohňa a vmiešame kešu a koriander. Dobrú chuť!
NÁŠ TIP: Ak chcete, aby bolo rizoto chrumkavejšie, kešu oriešky pridajte až tesne pred servírovaním.
autor: idunnashop.sk, recept: thekitchn.com, foto: pixabay.com, thekitchn.com