S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Vianočný korenistý vegan koláč

30.11.2016

Vianočný korenistý vegan koláč

Niektoré vianočné dobroty na našom stole jednoducho nesmú chýbať, ale aj niektorým novinkám sa oplatí dať šancu. Čo tak vyskúšať veľkú dávku čokolády, voňavých vianočných korenín a k tomu chuť pečených sladkých zemiakov s nádychom pomarančovej kôry?

Kombinácia, ktorá naladí všetky chuťové bunky na sviatočné vianočné chvíle pohody v kruhu svojej rodiny. Kto má rád sladké pečené dobroty, ale stráži si svoju líniu, tento zdravý recept sa istotne stane tradičnou súčasťou vianočných sviatkov. Nielen, že skvele chutí, ale vydrží aj dosť dlho krehký.

Na vianočný korenistý koláč budeme potrebovať:

3 šálky celozrnnej múky
2 ČL sódy bikarbóny
2 PL mletej alebo instantnej kávy
2 ČL mletej škorice
1 ČL mletého kardamómu
štipka mletého nového korenia
2 ČL práškovej stévie
1 a ½ šálky mandľového mlieka
kôra z 1 pomaranča
šťava z 1 pomaranča
1 šálka dužiny z opečených sladkých zemiakov
2 ČL vanilkového extraktu
½ šálky nesladeného jablkového pyré
½ šálky trstinového cukru
1 šálka posekaných vlašských orechov
1 a ¼ šálky nasekanej vegánskej čokolády
vegan vianocny korenisty kolacRúru predhrejeme na 180ºC a pripravíme si okrúhlu formu Ø 24 cm tak, že ju vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Vo väčšej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, kávu, škoricu, kardamóm, nové korenie, stéviu a pomarančovú kôru. V mixéri vymiešame spolu mandľové mlieko, pomarančovú šťavu, upečené sladké zemiaky, vanilkový extrakt, jablkové pyré a xylitol. Mixujeme do hladka, potom pridáme suché ingrediencie a dobre premiešame. Pridáme ½ šálky orechov a ¼ šálky čokolády. Cesto nalejeme do formy a pečieme 45 – 50 minút a necháme vychladnúť. Zvyšnú čokoládu (1 šálka) roztopíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na upečený koláč. Posypeme nasekanými orechami a necháme aspoň 15 minút stuhnúť, potom nakrájame.

NÁŠ TIP: Vlašské orechy možno nahradiť lieskovými, kešu alebo para orechmi, či strúhaným kokosom.

autor: idunnashop.sk, recept: onegreenplanet.org, foto: pixabay.com, onegreenplanet.org

Rubriky blogu

BIO blog idunnashop.sk

...tvoríme v súlade s prírodou. Čerpáme z nej námety a tiež aj prírodné poklady v podobe surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky a iných receptov. Nájdete tu inšpirujúce témy a tipy pre zdravie a krásu, rady do eko domácnosti, recenzie bio kozmetiky, informácie o bylinkách a ich využití, či zdravé recepty do jedálnička. Bio magazín pre zdravší a zelený život.

Pripravované články

 

ARNIKA HORSKÁ skrášľuje alpské lúky i pokožku

 

Copyright

idunnashop.sk©2020 Všetky práva vyhradené. Články a fotografie v našom BIO magazíne sú autorské alebo pochádzajú z uvádzaného zdroja. 

Pravidlá a upozornenia

Články v našom BIO magazíne sú založené na subjektívnom názore a skúsenostiach, Vaša osobná skúsenosť môže byť iná. Články a odporúčania v nich majú len informatívny charakter, nereprezentujú overené medicínske postupy a odporúčania. Ich aplikovanie zvážte na Vašu osobnú zodpovednosť, prípadne prekonzultujte svoj zdravotný stav s ošetrujúcim lekárom. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z overených zdrojov dostupných v odbornej literatúre a na internete.

YzZkMj