Kombinácia, ktorá naladí všetky chuťové bunky na sviatočné vianočné chvíle pohody v kruhu svojej rodiny. Kto má rád sladké pečené dobroty, ale stráži si svoju líniu, tento zdravý recept sa istotne stane tradičnou súčasťou vianočných sviatkov. Nielen, že skvele chutí, ale vydrží aj dosť dlho krehký.
Na vianočný korenistý koláč budeme potrebovať:
3 šálky celozrnnej múky
2 ČL sódy bikarbóny
2 PL mletej alebo instantnej kávy
2 ČL mletej škorice
1 ČL mletého kardamómu
štipka mletého nového korenia
2 ČL práškovej stévie
1 a ½ šálky mandľového mlieka
kôra z 1 pomaranča
šťava z 1 pomaranča
1 šálka dužiny z opečených sladkých zemiakov
2 ČL vanilkového extraktu
½ šálky nesladeného jablkového pyré
½ šálky trstinového cukru
1 šálka posekaných vlašských orechov
1 a ¼ šálky nasekanej vegánskej čokoládyRúru predhrejeme na 180ºC a pripravíme si okrúhlu formu Ø 24 cm tak, že ju vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Vo väčšej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, kávu, škoricu, kardamóm, nové korenie, stéviu a pomarančovú kôru. V mixéri vymiešame spolu mandľové mlieko, pomarančovú šťavu, upečené sladké zemiaky, vanilkový extrakt, jablkové pyré a xylitol. Mixujeme do hladka, potom pridáme suché ingrediencie a dobre premiešame. Pridáme ½ šálky orechov a ¼ šálky čokolády. Cesto nalejeme do formy a pečieme 45 – 50 minút a necháme vychladnúť. Zvyšnú čokoládu (1 šálka) roztopíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na upečený koláč. Posypeme nasekanými orechami a necháme aspoň 15 minút stuhnúť, potom nakrájame.
NÁŠ TIP: Vlašské orechy možno nahradiť lieskovými, kešu alebo para orechmi, či strúhaným kokosom.
autor: idunnashop.sk, recept: onegreenplanet.org, foto: pixabay.com, onegreenplanet.org