Recept, skvele využiteľný ako ľahký letný obed či večera alebo ako predjedlo. Cvikla ako taká obsahuje neuveriteľne veľa látok nevyhnutných pre zdravé fungovanie organizmu - vápnik, horčík, sodík, zinok, mangán, železo, selén, meď i vitamíny A, B, C, K, betakarotén, tiež kyselinu listovú i pantoténovú. Cvikla organizmu jednoducho prospieva, nie náhodou sa zvykne nazývať aj "krvavé zlato" a rozhodne sa oplatí ju pravidelne konzumovať :)
Cviklové carpaccio s karamelizovanými vlašskými orechami
1 stredne veľká cvikla
¼ šálky vlašských orchov
1 PL kokosového oleja
1 PL medu
hrsť rukoly
30 g feta syra
Dressing
2 PL olivového oleja
1 PL balzamikového octu
morská soľ
1 PL dijonskej horčice
1 PL medu
šťava z ½ citróna
Rúru predhrejeme na 180 ºC.
Cviklu zabalíme do alobalu a pečieme asi 1 hodinu, pokým nezmäkne.
Potom ju rozbalíme a preložíme do nádoby sostudenou vodou, aby sa ľahšie ošúpala.
Cviklu ošúpeme a odkrojíme koniec.
Veľmi tentko nastrúhame alebo nakrájame na plátky a poukladáme ich na tanier.
V panvici rozpustíme kokosový olej a med, prisypeme vlašské orechy a obalíme ich v tekutej zmesi, pokým nezačnú hnednúť.
Na tanier na plátky cvikle položíme hrsť rukoly premiešanej s dresingom, posypeme fetou a skaramelizovanými orechami a podávame.
Dobrú chuť!
autor: idunnashop.sk, recept a foto: leanlivinggirl.com