Toxicita formaldehydu sa spája s rakovinou pľúc, Hodgkinovým lymfómom, leukémiou a tiež aj podráždením pokožky, očí, nosa, hrdla, astmou a poruchami imunitného systému. No napriek tomu, že toto všetko o formaldehyde vieme, môžeme ho ešte stále nájsť v konvenčných šampónoch alebo sprchových géloch a mnohých iných kozmetických produktoch dennej spotreby. Otázka, ktorá je viac ako na mieste - prečo sa v konvenčnej kozmetike stále používa, keď vieme, že je to karcinogénna látka? EÚ ho totiž povoľuje v zložení kozmetiky v množstve menej než 0,1%, podľa správy >> z januára 2018. Ak by ho bolo viac v zložení, je povinnosť to jasne deklarovať na obale produktu. Pôvodne bola táto hodnota o niečo vyššia a možno sa zdá, že je 0,1% maličké číslo, ale keďže sa nachádza v niekoľkých produktoch, ktoré sa používajú denne, denne sa tak dostáva do tela niekoľkonásobné množstvo.
Formaldehyd skrytý za iné názvy
Ak ste sa teraz chceli rozbehnúť do kúpeľne a kontrolovať poličky, či aj vaše produkty obsahujú formaldehyd, stopnite sa ešte na chvíľku...tak jednoduché to nebude. Formaldehyd sa vie šikovne skryť aj za iné názvy. Za také látky, ktoré ho dokážu postupne uvoľňovať do výrobku.
Čiže, keď budete kontrolovať zloženie, zamerajte sa aj na:
- DMDM hydantoin
- imidazolinidyl urea
- diazolinidyl urea
- quaternium-15
- sodium hydroxymethylglycinate
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol)
- glyoxal
- oxaldehyde
V konvenčných výrobkoch obyčajne nenájdete čistý formaldehyd, ale vyššie spomínané formaldehydové uvoľňovače, ktoré tvoria molekuly formaldehydu a pôsobia ako konzervant výrobku. Tieto informácie však platia pre konvenčnú kozmetiku. Napríklad vo Švédsku alebo v Japonsku sú zakázané úplne.
Odpoveď je v prírode
Ako inak, v prírode existuje odpoveď aj na to, čím konzervovať bio a prírodnú, certifikovanú kozmetiku bez toho, aby sa poškodzovalo životné prostredie, zdravie človeka, neohrozoval sa život zvierat a aby bol výsledný produkt bezpečný a dlhšie skladovateľný.
Keďže v prírodnej kozmetike sú povolené iba prírodné konzervanty alebo presne identicky laboratórne vyrobené, používa sa ako konzervant alkohol extrahovaný z rastlín, formic acid, propionic acid, salicylic acid, sodium salicylate, benzoic acid, sodium benzoate, benzyl alcohol... tieto sa vyskytujú v kvetoch rastlín, v semenách rastlín, v oleji kvetov, ako vonné látky v siliciach alebo vznikajú ako vedľajší produkt kvasenia.
Prečo sa kozmetika konzervuje?
Môže sa zdať, že konzervanty do prírodnej kozmetiky nepatria, pretože znejú príliš “chemicky“. Nie je to však pravda. Veď aj doma, pri varení džemu pridávame kyselinu citrónovú alebo sorbovú, aby džem dlhšie vydržal – čiže ho konzervujeme. Rovnako potrebujeme udržať čerstvý a baktériami, plesňami alebo kvasinkami nekontaminovaný kozmetický produkt. Nikto z nás si predsa na pokožku nechce dobrovoľne natierať podobné mikroorganizmy, ktoré neostávajú len na povrchu, ale sa aj vstrebávajú do organizmu. Konzervovanie, teda používanie konzervantov, v kozmetike sa týka produktov, pri výrobe ktorých bola použitá voda.
Bezvodé balzamy alebo oleje použitie konzervantov nepotrebujú, ale stále je rovnako dôležité pri nich dodržiavať ideálne podmienky na skladovanie a hygienické štandardy pri používaní. Ich životnosť sa zvyčajne predlžuje pridaním antioxidantov. Väčšina kozmetických produktov však v zložení vodu obsahuje, a preto je použitie konzervantov vlastne formou ochrany pred znehodnotením, aj keď pre ním ju nechránia len konzervanty.
Vplyv mikroorganizmov sa môže v kozmetickom produkte prejaviť napríklad aj takto:
- oddelením jednotlivých fáz produktu
- zmenou viskozity (oddelené častice môžu na povrchu plávať alebo naopak klesať ku dnu)
- zmenou farby
- zmenou vône
- zakalením pozorovaným najmä v priehľadných produktoch (olej, tonikum...)
Nedostatočne alebo zle konzervovaná kozmetika má aj niekoľko rizík. Môže spôsobiť infekcie, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom, u detí alebo u diabetikov či pacientov podstupujúcich napríklad chemoterapiu. Aj preto je konzervovanie dôležité pre zachovanie kvality produktu a pre neohrozovanie zdravia spotrebiteľa.
Čo z tohto všetkého ale vlastne vyplýva? Hlavne to, že aj keď pojem konzervant nevyvoláva všeobecne pozitívne emócie, podstatné je zamerať sa na to, aký konzervant je použitý v konkrétnom prípade. Bio a prírodná kozmetika s certifikátmi používa len prírodné konzervanty, ktoré neškodia a nepredstavujú zdravotné alebo ekologické riziká. Dôležité zostáva uvedomelo vyhľadávať len tie produkty, o ktorých viete, že nemusíte pátrať po ich negatívnych vplyvoch a môžete ich bezpečne používať každý deň.
Sledujte nás na Instagrame >> @idunnashop.sk alebo na Facebooku, či Pintereste
autor: Lucia, Viera - idunnashop.sk, foto: pixabay.com