Žihľava je bohatá na vitamíny A a C, minerály ako železo, horčík, kalcium a draslík. Prospieva reumatikom, anemikom, pomáha pri kašli a pôsobí na kardiovaskulárny systém. Žihľavový obklad pomáha zmierniť reumatické bolesti, no uľaví aj od kožných problémov ekzematikov. Má široké využite nielen v kuchyni, v oblasti zdravia, ale aj krásy. Inšpirujte sa naším veľmi obľúbeným receptom, ktorý v jarnom jedálnom lístku nemôže chýbať. Ponúkame vám recept na jemnú jarnú polievku, ktorá je vhodná aj pre vegánov.
Krémová žihľavová polievka
1 PL olivového oleja
1 najemno nakrájaná cibuľa
1 na kocky nakrájaný zemiak
100 - 120 g čerstvých žihľavových vrcholkov
1 l zeleninového vývaru
soľ, korenie, muškátový oriešok
šťava z 1 citróna
rastlinná smotana
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a zemiaky, prikryjeme pokrievkou a povaríme 5 minút.
Pridáme žihľavu, prikryjeme a opäť povaríme 5 minút.
Potom prilejeme vývar, privedieme k varu a necháme 15 minút prevárať.
Rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a šťavou z citróna.
Servírujeme v tanieri a do stredu kvapneme trochu rastlinnej smotany a premiešame.
Dobrú chuť!
autor: idunnashop.sk, recept: glosvegans.wordpress.com, foto: vgourmet.ca