V prírode má každá rastlinka svoje miesto a účinok. Nielen drobné liečivé bylinky, ktoré väčšinou nájdu uplatnenie v podobe rozmanitých čajov, ale aj majestátne vysoké stromy môžu pomôcť svojou ozdravujúcou silou.
Ak sa vyberieme na jarnú prechádzku, práve v období apríla a mája môžeme pozorovať rastúce mladé, mäkké a svetlozelené smrekové výhonky. V ľudovom liečiteľstve má smrek významné miesto, pretože jeho mladé výhonky obsahujú terpentínovú silicu, ktorá uvoľňuje dýchacie cesty, uľahčuje vykašliavanie, rozpúšťa hlieny a pomáha pri nachladnutí. Významnú úlohu zohráva i obsiahnutý vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a odvádza z tela škodlivé toxíny. Smrek je jednoducho dostupná a účinná pomoc v boji proti respiračným chorobám.
Nenechajte sa zastaviť kašľom a nachladnutím – smrekové výhonky pomáhajú
Domáci sirup zo smrekových výhonkov
Postup prípravy je celkom jednoduchý:
1. Nazbierame si výhonky (do 5 cm), ktoré dobre umyjeme a necháme odkvapkať na site.
2. Umyté výhonky potom vrstvíme do skleného pohára s viečkom, pričom každú vrstvu vždy zasypeme cukrom (môže byť aj hnedý trstinový cukor) .
3. Vrstva výhonkov a cukru záleží od veľkosti pohára, medzi jednotlivé vrstvy môžeme poukladať i plátky biocitróna, ktorý v tomto prípade bude fungovať ako konzervant.
4. Plný pohár uzavrieme, uložíme na svetlé miesto (najlepšie na okno), pretože slnko ohreje cukor a postupne sa bude roztápať.
5. Necháme 2 – 3 týždne na okne a pravidelne pretriasame obsah.
6. Vzniknutú hustú šťavu precedíme cez plátno alebo gázu a sirup je hotový :-)
Mladé výhonky smreka zbierame na jar (koncom apríla a v priebehu mája), kedy majú najväčšiu silu a ešte nie sú spevnené. Sirup užívame 2 – 3 krát denne, 1ČL pred jedlom. Chutí aj deťom :-) Pokiaľ spolu so smrekovými výhonkami nazbierame aj skorocelové lístky, môžeme si pripraviť sirup miešaný a ešte účinnejší. V tomto prípade vrstvíme suroviny do pohára v pomere 1:3.
autor: idunnashop.sk, foto: pixabay.com, idunnashop.sk