Nalaďte sa spolu s nami sviatočne aj s vôňou ovocia a korenín, ktoré neodmysliteľne patria k najkrajším sviatkom v roku. Urobíme si nápoje, ktoré zahrejú, pohladia na duši i na tele, majú jednoduchú prípravu a potešia každú návštevu. Dva chutné recepty, ktoré sú vhodné aj pre vegánov, pretože neobsahujú žiadnu živočíšnu zložku.
Brusnicovo – jablkový nápoj
8 šálok jablkového cider-u
6 šálok brusnicovej šťavy
¼ šálky hnedého cukru
2 kúsky celej škorice
1 PL celých klinčekov (klinčekovec voňavý)
1 citrón nakrájaný na tenké plátky
čerstvé brusnice
Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a zohrievame, pokým sa nezačnú variť. Potom znížime plameň a varíme 5 – 8 minút. Nápoj precedíme do šálok alebo pohárov a podávame teplý s kúskom škorice a pár bobuľkami brusníc.
Nemliečny CHAI
1 – 2 tobolky rozdrvené kardamómu
4 celé klinčeky (klinčekovec voňavý)
½ tyčinky z celej škorice
3 celé čierne korenia
1 PL lístkov čierneho čaju
3 šálky rastlinného mlieka
1 – 2 PL hnedého cukru
Všetky koreniny zohrejeme na suchej panvici, pokým nezačnú uvoľňovať arómu. Potom pridáme rastlinné mlieko a lístky čierneho čaju a povaríme na miernom plameni asi 5 minút. Stiahneme z plameňa a necháme 5 minút lúhovať. Osladíme, premiešame a precedíme. Podávame teplé.
autor: idunnashop.sk, recept: inhabitat.com, foto: pixabay.com