S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

❄️ Vianočné darčekové inšpirácie pre vami milovaných ❄️ Eticky, ekologicky, s láskou ❄️ vyberajte tu >>>

Ruža šípová očarí kvetmi, poteší šípkami

18.10.2018

Ruža šípová očarí kvetmi, poteší šípkami

Len málo rastlín je tak známych a obľúbených ako ruže. Existujú ich stovky druhov, od okrasných, popínavých, po stromčekové, voňavé, pestré, mnohokveté alebo aj miniatúrne. Ruža je ľudstvu známa už viac ako 5000 rokov. Za jej domov považujeme Perziu, ale rovnako aj v starovekom Grécku a Ríme bola ruža populárnym liečivom a prostriedkom pre udržanie si krásy. Ruža šípová (Rosa canina), ruža stolistá (Rosa centifolia), ruža damašská (Rosa damascena) a ruža galská (Rosa gallica) sa používajú oficiálne na liečebné a kozmetické účely. Dodnes poznáme a v kozmetickom priemysle používame destilovanú ružovú vodu i ružový olej.

To, že je ruža tŕnistá kráska, je známe, ale podľa starého zoroatrijského textu sa hovorí, že ruže budú mať tŕne dovtedy, kým bude na svete zlo. A podobne to bolo aj v rajskej záhrade, kde mali ruže tŕne až od čias prvého hriechu a pričom dovtedy boli bez nich. Nič to nemení na fakte, že ruža bola zasvätená Afrodite a jej lupienky boli súčasťou magických obradov na privolanie lásky. Je to symbol krásy, mladosti, lásky, ale aj mlčanlivosti. A používal sa tak pre krásu, ako aj pre zdravie.

Vitamín C ukrytý v šípkach

Dnes už dobre vieme, že v plodoch ruže – šípkach sa skrýva vysoký obsah vitamínu C a okrem neho obsahuje aj flavonoidy, lykopén, vitamín E, B, K, minerálne látky, pektín, ale aj mastné kyseliny. Koncentrácia vitamínu C sa udáva v mg%, čo znamená množstvo vitamínu (mg) v 100 g suroviny a šípky majú 1000 až 3000 mg% vitamínu C, čo je oveľa viac ako citrón, ktorý obsahuje približne 40-50 mg% vitamínu C.
Vďaka jeho vysokému obsahu sú šípky skvelým podporným prostriedkom pre udržanie si imunity, pôsobia aj regeneračne, protizápalovo, podporujú hojenie rán, pomáhajú pri paradentóze a chorobách dýchacích ciest, pôsobia očistne a diureticky.
Najviac vitamínu C majú plody na začiatku zrenia, tie ktoré prešli mrazom sú síce sladšie, ale v nich už obsah vitamínu C o niečo klesol. Rovnako najviac vitamínu C majú čerstvé plody, sušenie, mrazenie, varenie a iné spracovanie znižujú obsah tohto vitamínu.

Čaj z ruže šípovej
50g sušených goji bobuliek
50g sušených šípok
1 PL feniklových semienok
1,5l prefiltrovanej vody

1. Vodu zovrieme a prisypeme do nej goji, šípky a feniklové semienka. Povaríme 5 minút, necháme vychladnúť a prelejeme do džbánu alebo kanvičky na čaj.
2. V kuchyni necháme odpočívať 12 až 24 hodín, potom premiešame, precedíme, vyžmýkame bobuľky, aby sme z nich dostali to najlepšie aj do čaju.
3. Môžeme osladiť medom alebo stéviou, lípiou,... pijeme ako studený alebo ako vlažný čaj.

Ani šípky však nie sú pre každého, vždy treba zohľadniť svoj aktuálny zdravotný stav, pretože napríklad sa neodporúčajú konzumovať ani tehotným a dojčiacim ženám.

Krásne i užitočné ružové lupienky

Okvetné lupienky ruží skutočne nielen dobre vyzerajú, ale aj chutia. Môžeme ich použiť pri príprave čaju, chladených nápojov, sirupov, dezertov, ale aj na šalát či pečivo. Možností je veľa a tak treba hlavne experimentovať a ochutnávať. Okrem jedla sa však okvetné lupienky používajú najmä v kozmetike. Dokážu pleť očistiť, tonizovať, pôsobia adstringentne, hydratačne, zjemňujúco, kontrolujú produkciu kožného mazu, jemne odstraňujú odumreté kožné bunky, pôsobia protizápalovo, rozžiaria pleť a pomáhajú jej regenerovať sa po pôsobení slnečných lúčov. A to je len niekoľko benefitov, ktoré ruža má, používajú sa samozrejme čisté a najmä suché lupienky bez rosy.

Ružový ocot na tvár
Pripravíme z 25 g čerstvých okvetných lupienkov a zalejeme ho 200ml bieleho vínneho octu. Uzavrieme a takto necháme macerovať 7-9 dní, scedíme a lístky vylisujeme. Potierame ním škvrny na rukách, vyrážky v ústach, ďasná a pleť s rozšírenými cievkami.

Ružový olej vyrobený infúziou
Sklenú nádobu naplníme do ½ sušenými ružovými lupienkami a zalejeme ich mandľovým alebo olivovým olejom tak, aby boli pokryté. Necháme aspoň 1 týždeň takto odpočívať, potom precedíme a uchovávame v chlade a na tmavom mieste. Môžeme používať ako náhradu za telové mlieko, ale aj na masáže a na popálenú alebo poškodenú pokožku.

Nech už je to konkrétne ružová voda, šípkový olej alebo extrakty z ruží všetky majú svoje nezastupiteľné miesto pri výrobe kozmetiky >> V niektorých pleťových produktoch dokonca tvoria základ ich receptúr a obohacujú pokožku o mnohé antioxidanty, minerálne látky a vitamíny, ktoré jej pomáhajú udržiavať elasticitu a zdravý vzhľad >> Uplatnia sa aj vo vlasovej starostlivosti, upokojujú vlasovú pokožku hlavy, stimulujú jej prekrvenie a posilňujú vlasy. Napriek tomu, že ruža je pre každý typ pleti, treba byť obozretný a sledovať možné alergické reakcie.

autor: idunnashop.sk, foto: pixabay.com

Rubriky blogu

BIO blog idunnashop.sk

...tvoríme v súlade s prírodou. Čerpáme z nej námety a tiež aj prírodné poklady v podobe surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky a iných receptov. Nájdete tu inšpirujúce témy a tipy pre zdravie a krásu, rady do eko domácnosti, recenzie bio kozmetiky, informácie o bylinkách a ich využití, či zdravé recepty do jedálnička. Bio magazín pre zdravší a zelený život.

Pripravované články

 

ARNIKA HORSKÁ skrášľuje alpské lúky i pokožku

 

Copyright

idunnashop.sk©2019 Všetky práva vyhradené. Články a fotografie v našom BIO magazíne sú autorské alebo pochádzajú z uvádzaného zdroja. 

Pravidlá a upozornenia

Články v našom BIO magazíne sú založené na subjektívnom názore a skúsenostiach, Vaša osobná skúsenosť môže byť iná. Články a odporúčania v nich majú len informatívny charakter, nereprezentujú overené medicínske postupy a odporúčania. Ich aplikovanie zvážte na Vašu osobnú zodpovednosť, prípadne prekonzultujte svoj zdravotný stav s ošetrujúcim lekárom. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z overených zdrojov dostupných v odbornej literatúre a na internete.

YzUwYjFkZ