S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Púpava lekárska pomáha pokožke zachovať zdravý vzhľad

14.04.2016

Púpava lekárska pomáha pokožke zachovať zdravý vzhľad

Púpava lekárska (lat. názov Taraxacum officinale) je dobre známa, na lúkach žiariaca a bohato rozšírená bylinka s účinkami pre zdravie a krásu. Jej zvláštnosťou je, že ju rovnako zaraďujeme medzi bylinky a buriny, a viacerí to dobre poznáme, pretože je takmer nezničiteľná. Ani táto chybička, ktorá trápi najmä záhradkárov, ju však neoberá o jej skvelé a priaznivé účinky.

Použitie tejto bylinky je zdokumentované už v antických časoch. Púpava lekárska sa používala proti pehám a pigmentovým škvrnám, lekár Avicena ňou liečil zápal očí i choroby pečene a dodnes blahodarne pôsobí nielen na pečeň, ale tiež žlčník, podporuje detoxikáciu organizmu, čistí krv a ovplyvňuje funkcie krvotvorných orgánov, odporúča sa i pri zápale močových ciest a pomáha vyvolávať menštruáciu. A to je len zlomok toho, na čo sa s obľubou používa už roky, napriek tomu, ako pri všetkých bylinkách, je pri jej užívaní opatrnosť vždy na mieste a je potrebná konzultácia s ošetrujúcim lekárom.

Využitie púpavy lekárskej

Zbierať môžeme koreň, listy aj kvety a využiť ich skutočne rozmanitými spôsobmi, pretože každá časť tejto rastliny má iný význam. Čaj, tinktúra, med, sirup alebo šalát sa dajú pripraviť celkom jednoducho i preto, že púpava je dostupná od jari do jesene a v podstate ani počas miernej zimy nie je problém nájsť jej nové výhonky. Na prípravu šalátu sa však používajú mladé listy, pretože v skorom jarnom období neobsahujú mliečnu tekutinu. Jeho konzumácia sa odporúča najmä diabetikom po dobu 6 týždňov, kedy by mali každý deň zjesť dávku listov púpavy veľkú ako hrsť. Púpava obsahuje vitamíny (A, C, E, K), minerály (najmä kalcium a železo), horčiny, proteíny, karbohydráty, je výrazne močopudná, pomáha znižovať hladinu cholesterolu i vylučovať žlč.

Púpava lekárska v službách zdravej pokožky

Skvele pôsobí na zmiešanú pleť so sklonmi k nadmernému masteniu a zanášaniu pórov . Prečisťuje pleť a posilňuje bunkové steny pokožky, no neuškodí ani suchému a zrelému typu pleti. Púpavu možno použiť pri naparovaní tváre alebo listy povariť vo vode, nechať mierne vychladnúť a navlhčenú bavlnenú látku prikladať ako obklady na pokožku. Podobne sa dajú použiť na tonikum aj kvety púpavy (asi 2 hrste), ktoré sa vyluhujú 30 minút v ½ l vody. Je možné vyrobiť si aj pleťovú masku z rozmixovaných listov a jogurtu. Vďaka obsahu antioxidantov jej možno pripísať aj anti – age účinky na pokožku, zjemňuje jemné línie vrások, rozjasňuje tón pleti a spevňuje ju.

Púpavové recepty

Existuje viacero receptov a spôsobov použitia púpavy lekárskej. Prinášame vám niekoľko z nich, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Vďaka tomu, že podporujú už spomínanú detoxikáciu, pomáhajú telu zbaviť sa toxínov a pozitívne vplývajú na činnosť pečene, ktorá je na vrchole činnosti práve v jarnom období.

Čaj z koreňa púpavy sa konzumuje 2 – 3 krát denne pred jedlom a pripravuje sa z 1 – 2 ČL čerstvého alebo sušeného koreňa, ktorý sa zaleje 2,5 dl vriacej vody a nechá sa vylúhovať 15 minút. Podobne sa dá pripraviť aj čaj z listov púpavy. Koreň púpavy možno využiť i pri redukcii nadváhy, ak sa 150 g vykope v jesennom období, usuší a podrví, naloží do alkoholu po dobu 2 – 3 týždňov a potom precedí, potom sa užíva 2 – krát denne 1 PL pred jedlom.

Tinktúra z púpavy sa pripravuje v pomere 1:1:1 z koreňa, listov a kvetov, ktoré sa naložia do ½ l 60 % alkoholu a luhujú sa 2 týždne. Počas tohto obdobia pravidelne pretrasieme, potom scedíme a užívame 3 – krát denne po 15 kvapiek, ktoré rozmiešame v 2 dl čistej vody.

Kapary z púpavy pripravíme z púčikov kvetov, ktoré po umytí naložíme do pohára a zasypeme ich soľou, zalejeme vínnym octom a necháme niekoľko dní odstáť v chladničke. Takto pripravená sa dajú použiť do šalátov či pri príprave iných pokrmov.

Šalát pripravíme z umytých a osušených púpavových listov, olivového oleja, jogurtu, uvarených vajíčok, soli, korenia a akejkoľvek surovej zeleniny podľa chuti. Môžeme pridať i varený zemiak alebo kúsky tuniaka v oleji. Kombinácie záležia len na vlastnej chuti.

Napriek tomu, že účinky púpavy lekárskej sú v mnohých smeroch pozitívne, netreba zabúdať ani na fakt, že u niektorých jedincov pri použití na pokožke môžu spôsobovať svrbenie a začervenanie a tiež je dôležité vyhnúť sa priamemu kontaktu s očami. Ak sa u vás neprejavili žiadne nepríjemné alergické reakcie, skúste si ju nazbierať, veď práve na jar má najlepšie účinky na ľudský organizmus.

autor: idunnashop.sk, foto: pixabay.com

Rubriky blogu

BIO blog idunnashop.sk

...tvoríme v súlade s prírodou. Čerpáme z nej námety a tiež aj prírodné poklady v podobe surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky a iných receptov. Nájdete tu inšpirujúce témy a tipy pre zdravie a krásu, rady do eko domácnosti, recenzie bio kozmetiky, informácie o bylinkách a ich využití, či zdravé recepty do jedálnička. Bio magazín pre zdravší a zelený život.

Pripravované články

 

ARNIKA HORSKÁ skrášľuje alpské lúky i pokožku

 

Copyright

idunnashop.sk©2023 Všetky práva vyhradené. Články a fotografie v našom BIO magazíne sú autorské alebo pochádzajú z uvádzaného zdroja. 

Pravidlá a upozornenia

Články v našom BIO magazíne sú založené na subjektívnom názore a skúsenostiach, Vaša osobná skúsenosť môže byť iná. Články a odporúčania v nich majú len informatívny charakter, nereprezentujú overené medicínske postupy a odporúčania. Ich aplikovanie zvážte na Vašu osobnú zodpovednosť, prípadne prekonzultujte svoj zdravotný stav s ošetrujúcim lekárom. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z overených zdrojov dostupných v odbornej literatúre a na internete.

MWVjMzVkY