Základom však je správna a dostatočná dentálna hygiena. Pravidelné čistenie zubov, medzizubných priestorov i jazyka, ústna voda, ústny sprej, dodržiavanie pitného režimu, alebo žutie žuvačiek bez cukru. Ale aj táto starostlivosť sa dá doplniť prírodnou cestou. Niektoré potraviny, ovocie a zelenina dokážu svojim spôsobom očistiť zuby prirodzenou cestou, vďaka ich štruktúre a látkam, ktoré obsahujú. Napríklad tvrdá surová zelenina a ovocie hryzením obrúsi povrch zubov, čím ich očistí. Konzumácia čistého, bieleho jogurtu bez cukru znižuje riziko vzniku zápalu ďasien a tiež pomáha chrániť zubnú sklovinu.
Niekoľko prírodných alternatív pre svieži dych sa dá nájsť i takpovediac doma v kuchyni. Ktoré to sú a ako účinkujú?
1. MÄTA – žutie 1 až 2 lístkov čerstvej mäty osvieži dych takmer okamžite, v podstate rovnakú službu urobí i čerstvý mätový čaj bez cukru
2. PETRŽLEN – vňať obsahuje chlorofyl, ktorý je pridávanou aktívnou látkou väčšiny osviežovačov dychu
3. KORIANDER – ak je pre vás mäta veľmi výrazná a petržlen zasa všedný, vyskúšajte koriander, ktorý vás prekvapí korenisto – drevitou chuťou
4. KARDAMÓMOVÁ TOBOLKA – nemusíte ich rozhrýzť až na prášok, na osvieženie ich 1 – 2 minúty požuť
5. ANÍZOVÉ SEMIENKO – chutí ako sladké drievko a dlho účinkuje
6. ŠKORICA – hryzenie malého kúsočka kôry osvieži dych a zničí baktérie
7. ZELENÝ ČAJ – obsahuje flavonoidy, ktoré zabraňujú baktériám usadiť sa na zuboch
V ústnej dutine sa nachádza niekoľko stoviek baktérií a práve tie anaeróbne zapríčiňujú zápach. Rozkladajú proteíny a pritom produkujú síru, ktorá je zodpovedná za charakteristický zápach. Okrem proteínových potravín si treba dávať pozor tiež na cukry, či kyslé jedlá a po nich by sme mali obzvlášť dbať na správnu hygienu.
autor: idunnashop.sk, foto: pixabay.com