S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Čisto prírodné osvieženie dychu

09.06.2016

Čisto prírodné osvieženie dychu

Svieži dych je otázkou nášho sebavedomia. Len ťažko budeme vystupovať v spoločnosti, či zhovárať sa s priateľmi, keď bude náš dych prinajlepšom pripomínať ten „dračí“. V prvom rade je potrebné odhaliť príčinu takéhoto dychu, pretože môže signalizovať aj niektoré ochorenia.

Základom však je správna a dostatočná dentálna hygiena. Pravidelné čistenie zubov, medzizubných priestorov i jazyka, ústna voda, ústny sprej, dodržiavanie pitného režimu, alebo žutie žuvačiek bez cukru. Ale aj táto starostlivosť sa dá doplniť prírodnou cestou. Niektoré potraviny, ovocie a zelenina dokážu svojim spôsobom očistiť zuby prirodzenou cestou, vďaka ich štruktúre a látkam, ktoré obsahujú. Napríklad tvrdá surová zelenina a ovocie hryzením obrúsi povrch zubov, čím ich očistí. Konzumácia čistého, bieleho jogurtu bez cukru znižuje riziko vzniku zápalu ďasien a tiež pomáha chrániť zubnú sklovinu.

Niekoľko prírodných alternatív pre svieži dych sa dá nájsť i takpovediac doma v kuchyni. Ktoré to sú a ako účinkujú?

1. MÄTA – žutie 1 až 2 lístkov čerstvej mäty osvieži dych takmer okamžite, v podstate rovnakú službu urobí i čerstvý mätový čaj bez cukru
2. PETRŽLEN – vňať obsahuje chlorofyl, ktorý je pridávanou aktívnou látkou väčšiny osviežovačov dychu
3. KORIANDER – ak je pre vás mäta veľmi výrazná a petržlen zasa všedný, vyskúšajte koriander, ktorý vás prekvapí korenisto – drevitou chuťou
4. KARDAMÓMOVÁ TOBOLKA – nemusíte ich rozhrýzť až na prášok, na osvieženie ich 1 – 2 minúty požuť
5. ANÍZOVÉ SEMIENKO – chutí ako sladké drievko a dlho účinkuje
6. ŠKORICA – hryzenie malého kúsočka kôry osvieži dych a zničí baktérie
7. ZELENÝ ČAJ – obsahuje flavonoidy, ktoré zabraňujú baktériám usadiť sa na zuboch

V ústnej dutine sa nachádza niekoľko stoviek baktérií a práve tie anaeróbne zapríčiňujú zápach. Rozkladajú proteíny a pritom produkujú síru, ktorá je zodpovedná za charakteristický zápach. Okrem proteínových potravín si treba dávať pozor tiež na cukry, či kyslé jedlá a po nich by sme mali obzvlášť dbať na správnu hygienu.

autor: idunnashop.sk, foto: pixabay.com

Rubriky blogu

BIO blog idunnashop.sk

...tvoríme v súlade s prírodou. Čerpáme z nej námety a tiež aj prírodné poklady v podobe surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky a iných receptov. Nájdete tu inšpirujúce témy a tipy pre zdravie a krásu, rady do eko domácnosti, recenzie bio kozmetiky, informácie o bylinkách a ich využití, či zdravé recepty do jedálnička. Bio magazín pre zdravší a zelený život.

Pripravované články

 

ARNIKA HORSKÁ skrášľuje alpské lúky i pokožku

 

Copyright

idunnashop.sk©2020 Všetky práva vyhradené. Články a fotografie v našom BIO magazíne sú autorské alebo pochádzajú z uvádzaného zdroja. 

Pravidlá a upozornenia

Články v našom BIO magazíne sú založené na subjektívnom názore a skúsenostiach, Vaša osobná skúsenosť môže byť iná. Články a odporúčania v nich majú len informatívny charakter, nereprezentujú overené medicínske postupy a odporúčania. Ich aplikovanie zvážte na Vašu osobnú zodpovednosť, prípadne prekonzultujte svoj zdravotný stav s ošetrujúcim lekárom. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z overených zdrojov dostupných v odbornej literatúre a na internete.

MDU1MmVhNm